Hoe behandel, begeleid en rehabiliteer je mensen met een LVB, bijkomende psychiatrische aandoeningen en complexe problematiek? Met forensisch (F)ACT voor LVB; een model met een integraal aanbod van behandeling, begeleiding en rehabilitatie specifiek voor mensen met een LVB. F(ACT) is een ambulante behandeling, aangeboden door de gespecialiseerde (F)ACT-teams vanuit de SGLVG(+) behandelcentra die bij De Borg zijn aangesloten.
Forensisch (F)ACT voor LVB
F(Functie) ACT (Assertive Community Treatment) wordt vooral vanuit de GGZ aangeboden. Het is een intensieve, multidisciplinaire, outreachende en langdurige behandeling. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt binnen De Borg de forensische (F)ACT specifiek voor mensen met een LVB ontwikkeld.
Teams
Er zijn speciale teams samengesteld die (F)ACT bieden. De behandeling sluit aan bij het begripsvermogen van de cliënten. Daarin onderscheiden de teams van De Borg zich van andere (F)ACT-teams.
Onderzoek naar effectiviteit
In binnen- en buitenland is weinig ervaring opgedaan met het effect van F(ACT). De Borg en het Trimbosinstituut ontwikkelen de methodiek verder en toetsen de effecten van de behandeling via een speciaal samengestelde ROM-set. Dit project loopt tot 1 september 2017. Het is gefinancierd via het programma KFZ (Kwaliteit Forensische Zorg). Projectleider voor het onderzoek is drs. L.J. (Laura) Neijmeijer.
Contact
De (F)ACT-teams LVB van de bij De Borg aangesloten instellingen werken verspreid over heel Nederland. Kijk op de websites voor meer informatie of contact