Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Artikel over promotieonderzoek Agressie

In het vakblad Klik van september staat een artikel over het De Borg promotieonderzoek van Peter de Looff naar agressie en burn-out. Het artikel in Klik kun je hier lezen.

Meer informatie over het genoemde implementatietraject 'Biosensoren voor iedereen' lees je hier.

Kan het meten van hartslag en huidgeleiding dreigend agressief gedrag signaleren bij psychiatrisch cliënten?

Uit het onderzoek van Peter de Looff blijkt dat stijgingen in hartslag en huidgeleiding vooraf gaan aan agressief gedrag bij mensen met een licht verstandelijke beperking die worden behandeld op forensisch psychiatrische afdelingen. Peter de Looff, onderzoeker bij Expertisecentrum De Borg deed promotieonderzoek naar het gebruik van draagbare technologie met geïntegreerde biosensoren in de forensische psychiatrie. Hij promoveert op 15 mei aan de Radboud Universiteit.

Lees meer

Eerste opleiding voor het werken met mensen met een LVB en complexe problematiek

Je werkt met mensen met een licht verstandelijke beperking en gedrags- en/of psychische problemen. Mensen die vaak niet de juiste zorg kunnen vinden omdat zij zowel bij de verstandelijk gehandicaptenzorg, de verslavingszorg als de GGZ niet op hun plek zijn. Dit vraagt wat van jou als medewerker. In juli start Expertisecentrum De Borg, in samenwerking met de RINO Groep, de eerste opleiding voor het werken met mensen met een licht verstandelijke beperking en complexe problematiek.

Lees meer

Slimme horloges dragen bij aan de veiligheid op de werkvloer

Expertisecentrum De Borg heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van biosensoren, in de vorm van slimme horloges, bij het voorspellen van agressief gedrag van cliënten. Stijgingen in huidgeleiding (het niveau en de pieken per minuut) en hartslag lijken vooraf te gaan aan dreigend agressief gedrag. Daarnaast blijkt dat een afname van de hoogte van de huidgeleidingspiekjes samen hangen met symptomen van burn-out maar er werd geen verband gevonden met hartslag. Deze conclusies moeten voorzichtig worden gebruikt en meer grootschalig longitudinaal onderzoek is nodig om de beweringen te onderzoeken.

Lees meer

AVVB in tijdschrift De Psycholoog

Deze week is in het tijdschrift De Psycholoog een artikel verschenen over de AVVB (Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking). Eén van de auteurs van het artikel is Femke Jonker. Femke is GZ-psycholoog i.o.t specialist en als wetenschapper betrokken bij het toepasbaar maken van de AVVB voor gebruikers bij het projectteam van De Borg. In dit artikel lees je het belang van het in kaart brengen van het adaptieve vermogen van een cliënt. Hoe beter men in beeld heeft welke beperkingen en vaardigheden een persoon heeft in het dagelijks leven, hoe beter de begeleiding of behandeling hierop kan aansluiten.

Lees meer

De Borg en RINO Groep tekenen samenwerkingsovereenkomst

Nieuwe kennis en inzichten optimaal laten landen op de werkvloer. Dat is het doel van de samenwerkingsovereenkomst die Expertisecentrum De Borg en de RINO Groep onlangs hebben getekend. Samen werken we aan opleidingsprogramma’s voor behandelaars en begeleiders van aangesloten instellingen bij De Borg en haar samenwerkingspartners. Speciaal gericht op professionals die werken met mensen met een licht verstandelijke beperking en daarbij komende gedragsproblemen. Daarbij combineren we de opleidingskracht van de RINO Groep met de inhoudelijke expertise van De Borg.

Lees meer

Een goed begin is het halve werk

Op donderdag 1 november trapten we, samen met 45 medewerkers van diverse instellingen, het AVVB-project van De Borg af. AVVB staat voor Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking. Onderzoeker en GZ-psycholoog i.o.t. specialist Femke Jonker vertelde over de constructie van de AVVB en de onbetrouwbaarheid van IQ-tests. Ze nam tijdens de bijeenkomst een AVVB af bij Marjet van Baggum, directeur van De Borg. Dit gaf een beeld over het gebruik van de AVVB. Henk Nijman deed verslag over de eerste positieve onderzoeksresultaten van de AVVB. De interesse in de vragenlijst was groot. Er werden kritische vragen gesteld en iedereen kreeg een vragenlijst mee om een begin te maken binnen zijn of haar organisatie.

Lees meer

Kick-off project ‘Adaptieve Vragenlijst Verstandelijk Beperking’ (AVVB)

Op 1 november is de kick-off van het project AVVB. Tijdens de bijeenkomst maken we een start met het gebruiken van de Adaptieve Vragenlijst Verstandelijk Beperking (AVVB).

Wat heeft jouw cliënt nodig in het dagelijks leven?
Om je cliënt zo goed mogelijk te kunnen begeleiden is het van belang zoveel mogelijk inzicht te krijgen in zijn of haar kunnen. Het IQ is hier een onderdeel van maar nog veel belangrijker is het adaptief vermogen van de cliënt. Wat kan hij in het dagelijks leven zelfstandig en waarbij heeft hij extra ondersteuning nodig? De Adaptieve Vragenlijst Verstandelijk Beperking (AVVB) ondersteunt je hierbij. Deze vragenlijst is ontwikkeld door Femke Jonker.

Lees meer

Postmaster-opleiding diagnostiek en behandeling (SG) LVB

De combinatie van cognitieve en sociaal emotionele tekorten, bijkomende psychopathologie en sociale factoren maakt dat de problematiek bij kinderen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking en psychische- of gedragsproblemen (LVB+) complex te noemen is. Om een kwalitatief goede hulpverlening te kunnen bieden dienen inzichten en modellen vanuit verschillende perspectieven en sectoren te worden gecombineerd. De hoogleraren Robert Didden en Xavier Moonen leren je verschillende modellen en hoe je deze geïntegreerd kunt toepassen bij cliënten met LVB+. Als gedragskundige leer je als het ware op het snijvlak van sectoren te werken.

Wil je meer weten? Lees dan het interview met Robert Didden en Xavier Moonen of lees meer over de opleiding.

Speciale korting voor medewerkers van De Borg-instellingen voor start op 24 september 2018

Ben je werkzaam binnen een De Borg-instelling? Dan krijg je met de opleidingscode: BORGSG18A een korting van € 430 korting, je betaalt geen € 4225 maar € 3795. De kortingscode moet ingevuld worden op het inschrijfformulier

Kortingsperiode: 22 augustus tot en met 10 september 2018*

Startdatum 24 september, accreditatie o.a. NIP NVO, SKJ 72 uurschrijf je in.

Mocht er vragen zijn over de opleiding of het inschrijven? Neem contact op met de infodesk via telefoonnummer 030-2308450.

Schermafbeelding 2018 08 23 om 09.04.03

Learning hackathon 17 en 18 september

Werken aan een snelle, innovatieve en concrete oplossing

Expertisecentrum de Borg organiseert op 17 en 18 september 2018 een Learning hackathon. In 2019 ontwikkelt De Borg samen met de RINO Groep een opleidingsprogramma voor het werken met cliënten met een licht verstandelijke beperking en psychische- en/of gedragsproblemen hebben. Om er voor te zorgen dat het een opleiding wordt die de medewerkers ‘past als een jas’, is deelname en meedenken van professionals die werken met de LVB-doelgroep met bijkomende psychiatrische- en gedragsproblematiek van groot belang.

Waar werken we aan?

Wij werken samen met professionals aan de ontwikkeling van opleidingsprogramma’s voor medewerkers van De Borg instellingen en van de samenwerkende partners. Waar moet een opleiding aan voldoen, welke behoeften en wensen zijn er en wat is er nodig om dit te realiseren tot een opleiding?

Kortom we sluiten ons 36-uur op in een ‘snelkookpan’. We doen dit met verschillende typen professionals en met de input van cliënten. Er wordt een team gevormd van mensen die elkaar niet kennen. De combinatie van mensen uit verschillende achtergronden zal nieuwe en spannende perspectieven genereren. Wil je meedoen? Aanmelden kan van via www.deborg.nl/hackathon. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Petra Sterken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0641902366

iStock 864500390 S

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405