Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Promotie Arlette Scheifes

Op 7 oktober verdedigde Arlette Scheifes, psychiater bij Altrecht- Aventurijn succesvol haar proefschrift met de titel “Psychofarmaca gebruik bij mensen met een verstandelijke beperking: patronen van gebruik en kritische evaluatie”

2015 10 07 Arlette Scheifes

Belangrijke conclusie van het onderzoek is dat een kritische evaluatie van het medicatiegebruik bij mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen noodzakelijk is. Psychofarmaca (medicijnen voor psychische problemen) worden veel voorgeschreven aan mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen, ook al is er onvoldoende bewijs voor het effect ervan. In haar proefschrift heeft Arlette gekeken naar het gebruik van psychofarmaca bij jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. Ze heeft gemeten hoe vaak bijwerkingen optreden en hoe door middel van systematische evaluaties van de medicatie de behandeling kan worden verbeterd.

Haar proefschrift is het derde en tevens laatste proefschrift van Coping LVB, een onderzoeksconsortium bestaande uit een samenwerking van De Borg, de VOBC en de universiteiten van Utrecht en Nijmegen (later is dit de universiteit van Tilburg geworden). Met financiële steun van ZonMw, VOBC, De Borg en genoemde universiteiten zijn in 2008 drie onderzoeksprojecten gestart naar behandelmogelijkheden voor mensen met een licht verstandelijke beperking en (ernstige) gedragsproblemen:

1. Begeleiders in Beeld, over de ontwikkeling van en effectonderzoek naar een training voor begeleiders in het hanteren van gedragsproblemen van hun cliënten. Linda Zijlmans is hierop gepromoveerd op 6 juni 2014.

2. Samen Stevig Staan, over de ontwikkeling van en effectonderzoek naar een gecombineerde cognitief gedragstherapeutische ouder- en kindtraining. Hilde Schuiringa is hierop gepromoveerd op 20 januari 2014

3. Wat slik ik? (later gewijzigd in Wat slikken zij?), het onderzoek van Arlette Scheifes naar het gebruik van psychofarmaca bij gedragsproblemen en optimalisering van medicatie-afbouw en medicatiebegeleiding.

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405