Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Verschuiving van het 'IQ denken' naar het denken in sociale adaptatie

Met de komst van de DSM-5 is in de classificatie van een verstandelijke beperking het begrip adaptief functioneren meer centraal komen te staan. Het IQ geeft niet altijd een duidelijk beeld van wat iemand daadwerkelijk in de praktijk kan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand altijd zwart rijdt. Niet omdat hij niet wilt betalen maar omdat hij niet begrijpt hoe de OV-chipkaart werkt. Als je dit weet kan de cliënt gerichter geholpen worden.

Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking

Om een goed beeld te krijgen van de cliënt is er een vragenlijst ontwikkeld door Femke Jonker die het adaptief functioneren volgens de DSM-5 criteria in kaart brengt, de Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking (AVVB, Jonker et al., 2016). De lijst meet zowel de conceptuele, sociale als praktische domeinen van functioneren.

De intentie is om de AVVB niet alleen te gebruiken om een verstandelijke beperking vast te stellen, maar ook om zwakbegaafden te kunnen classificeren. Als de cliënt goed in beeld gebracht is kan hij gerichter begeleid worden. Dit leidt uiteindelijk tot een prettiger leven voor de cliënt en het levert een zichtbaar resultaat op voor de begeleider.

De AVVB in de praktijk

De Borg heeft een subsidie gekregen voor het hanteerbaar maken van de AVVB voor breed gebruik. Deze subsidie is verstrekt in het kader van de kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg.

Er is een pilot geweest binnen Wier. Nu gaan we met een onderzoeksgroep van 630 cliënten de toegevoegde waarde van de AVVB aantonen. Tijdens deze onderzoeksfase wordt de AVVB ingevuld door iemand die het vaardigheidsniveau van de cliënt goed kan inschatten.

Meer weten of wil je een vragenlijst invullen voor jouw cliënt? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405