Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Een goed begin is het halve werk

Op donderdag 1 november trapten we, samen met 45 medewerkers van diverse instellingen, het AVVB-project van De Borg af. AVVB staat voor Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking. Onderzoeker en GZ-psycholoog i.o.t. specialist Femke Jonker vertelde over de constructie van de AVVB en de onbetrouwbaarheid van IQ-tests. Ze nam tijdens de bijeenkomst een AVVB af bij Marjet van Baggum, directeur van De Borg. Dit gaf een beeld over het gebruik van de AVVB. Henk Nijman deed verslag over de eerste positieve onderzoeksresultaten van de AVVB. De interesse in de vragenlijst was groot. Er werden kritische vragen gesteld en iedereen kreeg een vragenlijst mee om een begin te maken binnen zijn of haar organisatie.

Over de AVVB

Deze vragenlijst brengt het adaptief functioneren van de cliënt in kaart. De intentie is om de AVVB niet alleen te gebruiken om een verstandelijke beperking vast te stellen, maar ook om zwakbegaafden te kunnen classificeren. Als de cliënt goed in beeld gebracht is kan hij gerichter begeleid worden. Dit leidt uiteindelijk tot een prettiger leven voor de cliënt en het levert een zichtbaar resultaat op voor de begeleider.
In 2017 deden Henk Nijman, Robert Didden en Bren Hesper onderzoek naar de AVVB. De resultaten vind je in het rapport.

AVVB voor de dagelijkse praktijk

Om de AVVB hanteerbaar te maken is nog veel onderzoek nodig. We willen bijvoorbeeld onderzoeken hoe normaal begaafde mensen scoren en bij welke score sprake is van zwakbegaafdheid of een verstandelijke beperking. Ook willen we onderzoeken welke vragen van de AVVB passen bij het conceptuele, sociale en praktische domein.

We gaan aan de slag met een onderzoeksgroep van 650 mensen om de toegevoegde waarde van de AVVB aan te tonen. Tijdens deze fase wordt de AVVB ingevuld door iemand die het vaardigheidsniveau van de cliënt goed kan inschatten. We zijn op zoek naar begeleiders en/of instellingen die de AVVB over hun cliënt(en) willen invullen. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij Femke Jonker door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie: http://www.deborg.nl/onderzoek/avvb

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405