Herkennen van LVB
Het kan behoorlijk lastig zijn om iemand met een lichte verstandelijke beperking (LVB) te herkennen. Het kan daardoor soms jaren duren voordat de cliënt op de juiste plek terecht komt voor behandeling. Er zijn wel een aantal kenmerken die opvallend zijn en waarbij er een lampje gaat branden. We geven je op deze pagina tips voor het herkennen van een LVB.
Hoe herken ik mensen met een lichte verstandelijke beperking (LVB)
Wat cliënten met elkaar gemeen hebben, is dat zij naast hun verstandelijke beperking door hun gedrag en psychisch functioneren ernstige problemen kunnen veroorzaken.
Het kan zijn dat iemand:
• de vaardigheden mist om zelfstandig te wonen of om het huis schoon te houden;
• anderen angst aanjaagt door zijn agressie;
• op het werk of clubs wordt gemeden wegens agressief of on(aan)gepast gedrag;
• ernstige problemen in het dagelijks leven heeft, zoals het (gezins)systeem, huishouden, werk en vrije tijd heeft;
• onbegrepen en risicovol gedrag laat zien, dat wordt veroorzaakt door complexe multi causale en meervoudige stoornissen;
• een hulpvraag heeft die continu veranderd van intensiteit en die onvoorspelbaar is;
• vastloopt in de tweedelijnszorg die wordt aangeboden in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg), de VG (verstandelijk gehandicaptenzorg) en bij Justitie (forensische zorg).
Veel cliënten begrijpen weinig van hun problematiek. De oorzaak en oplossing zoeken zij meestal buiten zichzelf. Het is voor de cliënt en zijn omgeving erg moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen, omdat de problemen erg door elkaar heenlopen en elkaar beïnvloeden. Vaak is het moeilijk om vast te stellen of iemand een LVB heeft.
Tools die je helpen bij het herkennen van een LVB
De kennis-app LVB helpt je bij het herkennen van een licht verstandelijke beperking. Met behulp van deze app kan je beter inspelen op de specifieke behoeften van deze doelgroep. Meer informatie over de kennisapp LVB vind je hier.
Weet je dat iemand een LVB heeft maar vraag je je af op welke gebieden deze persoon vastloopt? Je kunt dan gebruik maken van de Adaptieve Vragenlijst Verstandelijk Beperkten (AVVB). Deze vragenlijst brengt de adaptieve vaardigheden in kaart. Als je weet wat er nodig is kun je samen doelen opstellen waar de cliënt aan kan gaan werken.