Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Met het oog op behandeling 2

vp methetoog2Effectieve behandeling van gedragsstoornissen 
bij mensen met een licht verstandelijke beperking.
Redactie R. Didden en X. Moonen. 

Expertisecentrum De Borg en de Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra (VOBC) organiseerden eind 2007, in samenwerking met de Universiteit Utrecht (Vakgroep Ontwikkelingspsychologie/Disciplinegroep Farmaco-epidemiologie & Farmacotherapie) en de Radboud Universiteit Nijmegen (Vakgroep Orthopedagogiek) het congres Met het oog op behandeling. We stonden toen aan de vooravond van een gezamenlijk ambitieus onderzoeksprogramma gericht op effectieve behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Sinds januari 2008 is aan dit programma uitvoering gegeven met de inzet van ZonMw-subsidie en veel eigen kracht en middelen.

Onder de naam Coping LVB zijn vanuit ons consortium drie deelonderzoeken in volle gang:

 • Samen Stevig Staan: de effectiviteit van een geprotocolleerde cognitief gedragstherapeutische behandeling voor boosheid en agressie;
 • Begeleiders in Beeld: een training voor professionals in begeleidingsvaardigheden bij cliënten met ernstige gedragsproblematiek;
 • Wat slik ik?: over de kwaliteit, veiligheid en effectiviteit van behandeling met psychofarmaca.

Bij de Borginstellingen loopt tevens een onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling (onderzoeksproject Effectevaluatie), waarin data worden verzameld tijdens de wachttijd, tijdens en na afloop van de behandeling. De data van dit onderzoek en van ‘Wat slik ik’ worden aan elkaar gekoppeld, zodat nog meer en betere onderzoeksresultaten kunnen worden behaald. Het is nu nog te vroeg om uitkomsten van deze onderzoeken te presenteren, maar er was wel alle aanleiding voor een vervolgcongres: Met het oog op behandeling 2.

Het congres Met het oog het oog op behandeling 2 was in oktober 2009 een verzamelplaats en tussenstop op weg naar wetenschappelijk gefundeerde kennis over de behandeling van gedragsproblematiek bij kinderen, jeugdigen en volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Met dit doel voor ogen zijn de bijdragen aan het congres opnieuw vastgelegd in een boek, om zo door velen te worden opgepakt en toegepast.

Dit boek kunt u bestellen door de onderstaande velden in te vullen.’Met het oog op behandeling 2’ kost €19,50 (excl. €3,- verzendkosten). U ontvangt per mailbericht een factuur met betalingsgegevens.

Bestelformulier boek Met het oog op behandeling 2
 1. Voorletter(s) Naam: *
  Vul hier uw voorletters in:
 2. Adres:*
  Vul AUB uw adres in.
 3. Postcode Woonplaats *
  Vul AUB uw postcode in.
 4. E-mailadres:*
  Vul AUB uw (geldig) e-mailadres in.
 5. Aantal exemplaren*
  Vul hier het aantal exemplaren in wat u wenst te ontvangen.
 6. Bedrijfsnaam (factuur)
  Ongeldige invoer
 7. Factuuradres
  Ongeldige invoer
 8. Postcode Plaats factuuradres
  Ongeldige invoer
 9. Opmerking
  Eventuele opmerking
 10. Ongeldige invoer

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405