Nieuwe publicatie over studie naar gebruik wearables door cliënten in de SGLVG-zorg

10 oktober 2024

Uit onderzoek blijkt dat draagbare technologie (we noemen ze meestal wearables) positieve effecten heeft op de fysieke-en mentale gezondheid van de algemene bevolking.

Er is geen specifiek onderzoek gedaan onder SGLVG-cliënten en daardoor geen inzicht voor deze specifieke doelgroep wanneer wearbles ingezet worden in een behandeltraject. Daarom vergeleken we in een gerandomiseerde cross-over- studie de (continue) bruikbaarheid en acceptatie van vier verschillende wearables.

Wearables bieden ons de mogelijkheid om te begrijpen hoe mensen reageren op verschillende (stressvolle) dagelijkse ervaringen en situaties die de lichamelijke reacties, fysiologie en het cognitief-emotioneel welzijn beïnvloeden. Cliënten kunnen samen met hun therapeut onderzoeken of deze technologieën nieuwe inzichten opleveren met betrekking tot het specifieke probleem waaraan de cliënt werkt. De studie benadrukt het potentieel, maar ook de uitdagingen van de integratie van wearables.

Over deze studie is een nieuw artikel gepubliceerd op Frontiers in Behavioral Neuroscience. Het gehele artikel van Peter de Looff e.a. is hier in te zien en er is ook een korte Nederlandse samenvatting beschikbaar.

Wil je weten of het inzetten van wearables iets is voor jou of je cliënt? En wil je weten hoe je cliënt het dragen van een wearable ervaart? Bekijk dan de informatie op de website.