Longitudinaal onderzoek

Onderzoek gericht op de instroom, de behandelperiode en de uitstroom van Borg cliënten.

Binnen de Borg-instellingen worden cliënten behandeld met complexe zorgvragen, samen met ernstig probleemgedrag. In de meeste gevallen hebben ze al een lange route afgelegd in zorgland voordat ze voor behandeling worden opgenomen. Er is vaak sprake van uitstoting en afstoting door hun omgeving. Ook na behandeling hebben de meeste cliënten van Borg-instellingen extra begeleiding nodig, en door hun probleemgedrag is het meestal lastig om een goede en vaste verblijflocatie voor ze te vinden waar deze cliënten ook permanent kunnen blijven. Het onderzoek is er op gericht zowel bij de instroom, de behandelperiode en de uitstroom te onderzoeken welke stappen kunnen worden ondernomen om de kwaliteit van leven van de cliënten blijvend te verbeteren. 

Om dit onderzoek op een wetenschappelijk verantwoorde manier uit te voeren, is het nodig dat er een gedegen onderzoeksvoorstel wordt opgesteld. Het onderzoeksvoorstel bevat wetenschappelijk toetsbare onderzoeksvragen en geeft inzicht in de randvoorwaarden die vervuld moeten worden om het onderzoek uit te voeren.

Dit onderzoeksvoorstel is najaar 2024 goedgekeurd door Programmaraad en Bestuur.  Globaal wordt in het onderzoek de volgende vragen gesteld:

  • Literatuur onderzoek voorspellers van behandeluitkomsten bij cliënten met een LVB.
  • Beschrijving van de cliënten die zijn opgenomen in een Borg-instelling tussen 2018 en 2023. Zijn er subgroepen?
  • Longitudinaal onderzoek: hoe verhouden deze subgroepen zich tot positieve dan wel negatieve behandeluitkomsten?
  • Kwalitatief onderzoek: cliëntervaringen, ervaringen van naasten, behandelaren en begeleiders. Zowel binnen als buiten De Borg. Wat helpt bij de stap van behandeling naar wonen?

Besloten is het onderzoek gefaseerd uit te voeren, waarbij wordt gestart met het kwalitatief onderzoek.

Waar staan we nu

Het onderzoeksvoorstel is goedgekeurd door Programmaraad en Bestuur. Besloten is te starten met een kwalitatief onderzoek: cliëntervaringen, ervaringen van naasten, behandelaren en begeleiders. Zowel binnen als buiten De Borg. Wat helpt bij de stap van behandeling naar wonen?

Voor dit deelonderzoek is subsidie toegekend door het Kfz. Na de aanstelling van een onderzoeker is het streven te starten in het voorjaar van 2025.

Status

Deelonderzoek kwalitatief februari 2025 - juli 2026

Downloads

Call Tekst - Kwalitatief onderzoek in , door en uitstroom van cliënten van De Borg