De SPV maakt met zijn cliënt een ontdekkingsreis

“Wat onze cliënten kenmerkt is het feit dat ze veel dingen wat moeilijker begrijpen en lastiger leren. We bieden die mensen diagnostiek en behandeling. Meestal op ambulante basis.”

De auto in. Naar kantoor. Overleg met collega’s. Weer de auto in maar nu naar een cliënt thuis om daar de handen uit de mouwen te steken. Voor sociaal psychiatrisch verpleegkundige Ton Gloudemans is het dagelijkse kost. Ton is vanaf het begin tot aan het eind aan zijn cliënten verbonden en dat geeft een bijzondere voldoening. Ton is alweer 25 jaar in dienst bij STEVIG. Hier proberen mensen met een licht verstandelijke beperking en gedrags- en psychiatrische problemen hun leven weer op de rit te krijgen.

Totaalplaatje

Tons werkdag is heel wisselend. “Omdat ik ambulant werk, ben ik veel op pad. Op kantoor overleg ik enkele malen per week met een multi-disciplinair team dat bestaat uit psychiaters, (GZ)-psychologen, vaktherapeuten, sociotherapeuten en casemanagers. Ook werk ik gespreksverslagen en dergelijke uit op kantoor. Maar voor het grootste deel besteed ik mijn tijd aan het bezoeken van cliënten. Ik overleg dan met ze over hun hulpvraag en bekijk welke stapjes we kunnen nemen om ze weer grip te laten krijgen op hun leven. Het totaalplaatje van overleg met professionals, cliënten en hun omgeving maakt het werk erg leuk en interessant. Als SPV ben je een generalist. Je weet van alle behandelfacetten een beetje.”

Het aanvoelen van de cliënt is een belangrijk onderdeel van Tons werk. “Je leert het tijdens de opleiding maar toch vooral ook in de praktijk. Het is heel belangrijk om vanaf het begin al een goed contact op te bouwen want ik blijf vanaf het begin tot het eind aan iemand verbonden in een soort gezamenlijke ontdekkingsreis. Ik doe het eerste gesprek maar sluit het hele traject ook af met het eindgesprek. Dat is in de meeste gevallen een ontzettend fijn gevoel.”

Ben jij nieuwsgierig of het werken als SPV bij jou past? Kijk dan bij onze vacatures op www.deborg.nl!