Je moet als behandelcoördinator stevig in je schoenen staan

Maria is gedragsdeskundige/behandelcoördinator bij Behandelcentrum Middenweg, onderdeel van Ipse de Bruggen. Behandelcentrum Middenweg is een bijzonder onderdeel van de organisatie dat mensen behandelt met een licht verstandelijke beperking, ernstige gedragsstoornissen en bijkomende psychiatrische en/of gedragsproblematiek. Soms zijn ze ook met justitie in aanraking geweest. Maria helpt ze om hun leven weer op de rit te krijgen.

Iedere ochtend als Maria haar kantoor binnenkomt wacht haar weer een afwisselende werkdag. “Ik neem eerst een kop thee en dan gaan we het ochtendoverleg in. We bespreken dan of er eventueel iets uit de bereikbaarheidsdienst is gekomen dat meteen moet worden aangepakt. Dat kan gaan over cliënten die zijn weggelopen, middelen hebben gebruikt of agressie hebben laten zien.” Maria geeft een kijkje in haar werkzaamheden: “Het werk is echt enorm divers. Naast behandelcoördinator ben ik ook degene die psycho-diagnostisch onderzoek doet. Ik neem een dag per week bijvoorbeeld IQ-testen af, vragenlijsten en interviews. Met zowel cliënten als hun netwerk. Ik doe onderzoek naar hun verstandelijk functioneren, maar ook persoonlijkheidsonderzoek, onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen en stemmingsklachten. Echt alles komt voorbij om de puzzel te kunnen leggen. Ik breng ongeveer een derde van mijn tijd achter de computer door met het schrijven van verslagen, het uitwerken van vragenlijsten en het onderhouden van schriftelijk contact. Mijn andere drie werkdagen vul ik onder andere met overleggen met cliënten en hun naasten en het multidisciplinair team. Ik geef psycho-educatie aan zowel cliënt als begeleiders, volg jaarlijks een opleiding/cursus en maak screeningen van nieuwe aanmeldingen. Ik organiseer ook kennismakingen, intakes en nog heel veel meer. Verder ben ik aanwezig bij de overdracht en ben ik af en toe betrokken bij crisismanagement.”

Vastlopen

Successen zijn mooi, maar als Maria vastloopt met een cliënt is dat natuurlijk minder leuk. “Het komt regelmatig voor dat we iemand niet kunnen helpen. Dat kan tijdelijk zijn, maar ook aanhoudend. Dan kan ik wel onzeker worden en zenuwachtig. Ik voel dan de druk van het behandel- en begeleidingsteam om een passend plan te bedenken. Als je alles geprobeerd hebt maar het werkt niet dan vind ik het werk wel heel pittig. Je moet daar wel tegen kunnen. Hetzelfde geldt als iemand klaar is om hier weg te gaan, maar er nergens anders een plek is. Dan voel ik wel eens uitzichtloosheid. Iemand heeft dan zo zijn best gedaan maar kan de volgende stap niet zetten.”

Sterke persoonlijkheid

Werken met de doelgroep van Behandelcentrum Middenweg betekent ook dat je sterk in je schoenen moet staan, zegt Maria. “Je moet kalmte kunnen bewaren in situaties waarin andere mensen in paniek raken. Verder moet je een goede luisteraar zijn. Je moet zowel naar de cliënt als naar het behandelteam luisteren en zo een mening vormen.”

Sta jij sterk in je schoenen, durf je het contact aan te gaan en wil je helpen om een uitdagende doelgroep een duwtje in de juiste richting te geven? Kijk dan eens bij onze vacatures op www.deborg.nl of werken als behandelcoördinator iets voor jou is.